Wednesday, October 30, 2013

Homemade yougurt


Kaunis, kirkas päivä tänään.  Aamu jo alkoi punaisella auringonnousulla, aivan ihanalla. Tosi harvoin tulee lähdettyä ulos ihailemaan mutta tänään oli pakko viedä yksi lapsista kouluun, joten tuli siitäkin kiva reissu. Lasten kanssa saa sitä one-on-one aikaa harvoin joten tämmöiset pienet autoreissut ovat kullankalliita, varsinkin kun saa teinipojan kyytiläiseksi.

Tein jugurttia. Ostin kaupasta maustamatonta kreikkalaista jugurttia ja otin siitä alun.  Lämmitin 16 desilitraa kaikista rasvaisinta maitoa mitä kaupasta löysin suunnilleen niin että oli kuuma mutta ei polttava kun kosketin sormella. Siitä otin noin neljä desiä lämmintä maitoa ja lisäsin desin jugurttia ja sekoitin sen keskenään vispilällä pienessä kulhossa. Sen jälkeen sekoitin maito-jugurtin takaisin kattilaan loppumaitoon. Sen kaiken laitoin kypsymään uuniin. Uuniin pelkästään valo päälle, se pitää uunin sopivan lämpöisenä ja koko kattila sinne yön ajaksi. Itse käytän kattilana savikulhoa jossa on lasikansi, en tiedä voiko jugurttia tehdä metallikattilassa, ehkä voikin.

 Noin 12 tuntia uunissa ja sen jälkeen nostin jugurtin suoraan sekoittamatta jääkaappiin ja annoin olla siellä seuraavat 6-8 tuntia niin että se oli kunnolla jäähtynyt. Jugurtti oli aika vetistä joten annoin valua harson läpi kunnes siitä tuli oikein pehmeän näköistä. Se ylimääräinen neste käytettiin leipätaikinaan. Valmiista jugurtista pitää muistaa ottaa alku seuraavaa kertaa varten ennen kun se syödään pois :)  Itse tykkään siitä maustamattomana mutta lapset laittavat mansikkahilloa sekaan vähän sitä makeuttamaan. 

Ohjeen olen muunnellut monta eri jugurttiohjetta käyttäen joita netistä löysin. Saattaa aluksi tuntua siltä että pienessä määrässä jugurttia on aika iso työ, mutta kun sen on tehnyt muutaman kerran se tulee jo rutiinilla eikä työ tunnu yhtä suurelta kun ennen. Suurin työ oli kirjoittaa se tänne:) Se on kyllä hyvää ja myöskin ihanaa leipomiseen kaupan jugurtin sijaan.

Neuleen alkuna huivi villa-bambu lankasekoituksesta, ihan itselle. Käytän helpointa pitsineuleohjetta jonka löysin, ravelrystä. Laitan tänne sen linkin heti kun osaan tällä kännykällä sen tehdä ;)

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!